VlI ApinaFest! 2019 Vallan näyttämöt

KAIKKIEN FESTIVAALIEN PIKKUSERKKU

Seitsemäs kerta!

 

29.3.2019 TeaK ja 30.-31.3.2019 Kulttuurikeskus STOA Helsinki

VII ApinaFest! 2019 -tapahtuma koostuu rakenteessa,

jossa toteutuvat Vallan näyttämöt-keskustelupaneeli,

BODYCTRL-demo ja -työpaja, 10tytöt,

mies Puistossa ja isät-pojat-työpajat.

 

 

Yhteistyössä Tanssin hyvä -tutkimushanke,

Tanssi koulutusohjelma (TeaK), f-ART House Kollaboraatio, 

Taideosuuskunta Apinatarha, Vapaa Tanssikoulu

 

 

OHJELMISTO:

 

 

La 23.3. klo 12 – 14 BODYCTRL -työpaja / TeaK Sali 523

Pe 29.3. klo 15:15 Vallan näyttämöt -keskustelupaneeli / TeaK 523

La 30.3. klo 12:00 BODYCTRL (demo & keskustelu) / STOA Musiikkisali

LA 30.3. klo 18:00 10tytöt / STOA Musiikkisali

Su 31.3. klo 14:00 PUISTO & Isät-pojat-työpajat / STOA Musiikkisali

 

 

OHJELMISTON SISÄLLÖT:

 

 

La 23.3.2019 klo 12:00 – 14:00

TeaK Haapaniemenkatu 6. Sali 523

Liput 15 eur

BODYCTRL-TYÖPAJA

Työpaja avaa f-ART House kollaboraation samannimisen teoksen prosessista nousseita työtapoja ja teemoja. Työpajassa kysytään muun muassa vallan rakentumisen tapoja, niiden suhdetta ruumiisen ja sen kokemuksellisuutta.

 

Kurssi on suunnattu tanssi- ja taidealan entusiasteille ja harrastajille. Harjoitteet sisältävät liikkumista, kirjoittamista ja keskustelua.

 

f-ART House on ruumiillisuuteen ja yhteiskuntarakenteisiin keskittyvä taiteilijakollaboraatio, joka muodostui vuonna 2017. Kollaboraatioon kuuluvat tanssitaiteilijat Suvi Kelloniemi, Siiri Kortelainen, Iiris Laakso, Janna Loukas ja Verna Nordlund sekä valon, äänen ja musiikin maastossa risteilevä Ellen Virman.

 

Ilmoittautuminen sähköpostilla Isto Turpeinen / isto.turpeinen@uniarts.fi / Viestin aihekenttään tunnus ”BODYCTRL WS”

 

 

 

Pe 29.3.2019 klo 15.15 – 17:00

TeaK Haapaniemenkatu 6. Sali 523

VALLAN NÄYTTÄMÖT -KESKUSTELUPANEELI

Tilaisuus on avoin asiasta kiinnostuneelle yleisölle. Käsittelyssä taiteilijan työ vallan eri positioiden kautta nähtynä. Pohdinnassa taiteen tekemisen hyvät (asiat) sekä ulkoisten että sisäisten tekijöiden kautta.

 

Alustajina Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovinen (”Taiteilijan valta ja asema”), STST ry:n pj. Veera Lamberg (”Tanssija toimijana - nykytaiteilijan moninaiset roolit”), ja FT, tutkijatohtori Marja-Liisa Trux (”Managerialismi ja kamppailu tanssin hyvistä (asioista)”).

 

Kommentaattoreina f-ART House kollaboraatio LAPS -maisteriohjelman professori Tero Nauha ja TanssitM, Koreografi, BA (Hons) Kira Riikonen.

 

Tilaisuutta moderoi TanssitT Isto Turpeinen Tanssin hyvä -tutkimushankkeesta.

 

 

 

La 30.3.2019 klo 12:00 – 12:45

Kulttuurikeskus STOA Musiikkisali

Liput 16,50– 11,50 eur (Lippu.fi)

F-ART HOUSE: BODYCTRL

Tanssiteos BODYCTRL (demo) ja keskustelu (suomeksi!). Teokseen liittyy työpaja tanssinharrastajille, joka toteutetaan la 23.3. klo 12 – 14 erikseen tapahtumaan liittyen.

 

BODYCTRL-demo tarjoaa näyttämön vallan ruumiillistumiselle tutkien valtarakenteiden suhdetta naiseksi kasvaneeseen ruumiiseen. BODYCTRL-teosprosessissa työryhmä pyrkii tunnistamaan itsensä niin yhteiskunnallisena vallan käyttäjänä kuin kohteenakin. Työryhmä purkaa ja tuo näkyväksi näitä rakenteita ja käytänteitä, joiden raameihin me ihmisinä kasvamme ja opimme.

 

Ryhmä työstää aktiivisesti työtapoja, joilla yleisö on mukana teosprosessissa.

https://farthousecollab.wixsite.com/f-art-house

 

f-ART House on ruumiillisuuteen ja yhteiskuntarakenteisiin keskittyvä taiteilijakollaboraatio, joka muodostui vuonna 2017. Kollaboraatioon kuuluvat tanssitaiteilijat Suvi Kelloniemi, Siiri Kortelainen, Iiris Laakso, Janna Loukas ja Verna Nordlund sekä valon, äänen ja musiikin maastossa risteilevä Ellen Virman. – f-ART House tekee yhteistyötä Tanssin hyvä -tutkimushankkeen kanssa.

 

 

 

La 30.3.2019 klo 18:00 – 18:45

Kulttuurikeskus STOA Musiikkisali

Liput 21,50 – 16,50 (Lippu.fi)

F-ART HOUSE: 10TYTÖT -TANSSIESITYS

10tytöt on liikettä, tekstiä ja audiovisuaalisuutta yhdistävä nykytanssiteos sekä kympin tyttöjen ruumiillinen esiin tuleminen.

 

”Sain kerran hissan kokeesta kutosen. Näytin kavereille, etten oo enää se luokan hikari. Hävetti viedä se koe kotiin.”

 

Suomalainen koulutusjärjestelmä suosii tietynlaisia persoonia ja oppijoita. Kympin tyttö oppii pelaamaan korttinsa “oikein” järjestelmässä, mutta samalla päätyy suorituskeskeisyyden kierteeseen. Milloin ja miten kympin tyttöön kohdistuneet ja hänen itselleen omaksumat vaatimukset kääntyvät häntä vastaan? Miksi menestyjän kuori alkaa säröillä?

 

10tytöt on f-ART House kollaboraation debyyttiteos, joka tekee henkilökohtaisen kokemuksen rinnalla näkyväksi, miten kympin tytöistä puhutaan mediassa ja muussa yhteiskunnallisessa keskustelussa.

 

 

 

Su 31.3.2019 klo 14:00 – 15:15

Kulttuurikeskus STOA Musiikkisali

Liput 16,50 – 11,50 eur

ILKKA LAMPI PUISTO & ISÄT-POJAT-TYÖPAJAT

Ilkka Lampi esiintyy PUISTO -tanssiesityksellään sekä väliajan jälkeen nähdään tanssikoosteena Isä&poika -työpaja sekä poikien ryhmät (Vapaa Tanssikoulu). Kokonaisuus sopii lapsille ja nuorille sekä sisältää yleisölle kommentointimahdollisuuden sekä halukkaille kuperkeikkatyöpajan.

 

PUISTO on tanssitaiteilija ja pedagogi Ilkka Lammen sooloesitys. Teoksessa on liikettä ja esinettä on lähdetty tarkastelemaan fyysisen teatterin, tanssin ja nukketeatterin keinoin. Mitä mielikuvia tulee käsineestä? Entä löysästä liikkeestä? Tunnelma vaihtuu koomisesta, absurdiin ja odottavasta, melankoliseen. Mukana kulkee koko ajan huumorin pohjavire.

 

Väliajan jälkeen nähdään työpajakooste, joiden esiintyjinä ovat isät-pojat, ja tanssin perusopetusryhmien poikia. Tutkija-tanssitaitelija Isto Turpeinen ja tanssija Oskari Turpeinen (mm. Kinetic Orchestra, Vapaa Tanssikoulu, Vantaan Tanssiopisto) sekä tanssipedagogi Laila Nousiainen ovat vetäneet 2010-luvulla poikien tanssitunteja, isä-poika-työpajoja ja ns. etsivän kulttuurityön hankkeita. Näistä ryhmistä osa esiintyy tulevan kesän 50. Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin poikaleirien juhlateoksessa ”Ju-Ju!”.

 

 

Tiedustelut:

 

Isto Turpeinen, tutkijatohtori, Tanssin hyvä -tutkimus (   https://tanssinhyva.fi )

p. 0500 404 240   isto.turpeinen@uniarts.fi

 

 

Tapahtuman järjestäjä pidättää oikeuden kaikkiin muutoksiin.

 
 
© 2013, Taideosuuskunta Apinatarha   \   sivuin taitto: zacu </>   \   sisällön hallinta: WebsiteBaker