Vl ApinaFest! 2018

KAIKKIEN FESTIVAALIEN PIKKUSERKKU

 

STOA Itä-Helsingin kulttuurikeskus 3.4.-8.4.2018

 

Kuudes kerta on kulman takana!

 

 

OHJELMISTO:

 

TIISTAI 3.4.2018

 

Teatterikorkeakoulun alumnit ry – Teaterhögskolans alumner rf ja

Taideosuuskunta Apinatarha järjestävät yhteistyössä alumniklubin

 

klo 19 Teatterikorkeakoulun auditorio 1 

(Haapaniemenkatu 6, 00530 Helsinki)

Tanssintoimijat valintojen äärellä: Mitä? Kenelle? Missä?

 

Yhteiskunnan vallitseva politiikka vaikuttaa tanssikentän toimintaedellytyksiin. Millaisten valintojen äärellä yksittäinen tanssitaiteilija on? Mitä on valintojen positiivinen vire? Entä miltä näyttävät tämän taiteilijan seuraavat 20-30 vuotta?

 

Tilaisuuden aluksi nähdään Reetta-Kaisa Ilesin koreografiasta tehty dokumentti, jonka on toteuttanut Teemu Kyytinen.

Keskustelijoina: Taiteen akateemikko, tanssitaiteilija Marjo Kuusela, professori Ari Tenhula, tanssitaiteilijat Jarkko Mandelin (Kinetic Orchestra/Apinatarha), Panu Varstala (Apinatarha) ja Reetta-Kaisa Iles (Tsuumi).

Keskustelun vetäjä: tutkija, tanssitaiteen tohtori Isto Turpeinen (Tanssin hyvä -tutkimus ja Artsequal -tutkimushanke)

Tilaisuus on avoin kaikille. Kesto 2h.

 

 

KESKIVIIKKO 4.4.2018

 

klo 19.00 (Liput 20€/10€), Musiikkisali

Kahden tanssiteoksen yhteisilta: Trash Lake & GIRLGIRLGIRL

 

Trash lake

 

Fyysisesti ravisteleva kahden naistanssijan nykytanssiteos. Ylikuluttavaa yhteiskuntaa kritisoiva teos muuntaa Stoan musiikkisalin kamppailuareenaksi muovijätettä vastaan. MP-kollektiivin teos asettaa tanssijat luonnon asemaan muovin armoille.

MP-kollektiivi on Suvi Niemisen ja Ilona Salosen vuonna 2014 perustama tanssikollektiivi. Sen pyrkimys on luoda uusia tapoja kohdata tanssia ja tuoda tanssitaide helposti saataville, tavallisille ihmisille. Kollektiivi työskentelee pitkälti konseptuaalisen improvisaation kautta ja kiinnostuksen kohteena ovat usein yhteisölliset aiheet. Kollektiivin tanssijoilla on vahva ammatillinen tanssikokemus sekä klassisesta baletista, jazz- ja nykytanssista että improvisaatiosta, joka näkyy heidän selkeästi artikuloivissa kehoissaan.

 

Tanssi ja koreografia: Suvi Nieminen, Ilona Salonen

Valosuunnittelu: Marko Kallela

Lavastaja ja puvustaja: Mervi Kuittinen

Äänisuunnittelu: Olli-Olavi Lautiola

 

 

GIRL GIRL GIRL

 

GIRL GIRL GIRL värittää rajojen ulkopuolelle.

MARIA GIRL GIRL on parasta just nyt.

GIRL MIA GIRL on kepeää.

GIRL GIRL MINNA on hyvää pyllyilyä.

MIA GIRL GIRL on lokeroinnilla leikittelyä.

GIRL MINNA GIRL laajentaa tyttöyden käsitettä.

GIRL GIRL MARIA ei väitä vaan antaa tilaa.

 

/\/\ /\/\ /\/\ on kolmen Helsingissä toimivan naistanssijan kollektiivi, jonka tavoitteena on luoda energisiä, raikkaita ja dynaamisia teoksia.

Maria Autio, Mia Jaatinen ja Minna Karttunen ovat valmistuneet Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen maistereiksi keväällä 2015. Yhteinen koulutustausta toimi kimmokkeena oman teoksen tekemiselle, jonka seurauksena kollektiivi /\/\ /\/\ /\/\ syntyi. Ben Rogers on muusikko ja äänisuunnittelija, joka on toiminut mm. nykysirkuksen (Race Horse Company) ja pelimusiikin parissa.

Työryhmä /\/\ /\/\ /\/\, koreografia ja esiintyjät: Maria Autio, Mia Jaatinen, Minna Karttunen,

Äänisuunnittelija: Ben Rogers

 

Yhteiskesto n. 90min, sisältäen väliajan

 

  

TORSTAI 5.4.2018

 

klo 10.00–11.00 (vapaa pääsy, ennakkoilmoittautuminen),

Vapaan Tanssikoulun tanssisali, Mekaanikonkatu 3C

Lasten tanssityöpaja Härpäkemysteerio

 

Härpäkemysteerio työpajassa tutustutaan tanssiin sadun ja tarinoinnin keinoin. Tanssipedagogit Laila Luukkonen ja Sonja Tamminen johdattelevat työpajaan osallistuvat luovan liikkeen maailmaan Härpäkemysteerio-esityksessä nähtävien teemojen avulla. Työpajan kesto: n. 45min.

 

Työpaja suunnattu 3-6-vuotiaille.

Ennakkoilmoittautumiset: info@apinatarha.fi

 

klo13.00 (Liput 10€/5€), Teatterisali

Kinetic Orchestra: Rohkeat

 

Rohkeat on Kinetic Orchestran vuonna 2015 valmistunut koko perheen tanssiesitys. Teos aukeaa niin aikuisille kuin lapsillekin, aikuisia unohtamatta ja lapsia aliarvioimatta. Mukana on laulua ja autoradalla ajoa, paljon vaativaa liikettä sekä liikuttavia hetkiä.

 

Teoksessa tanssii kolme Kinetic Orchestran tanssijaa sekä kuusi- ja kahdeksanvuotiaat Oiva ja Urho, jotka ovat isänsä Jarkko Mandelinin kanssa harjoitelleet pariakrobatiaa ja tanssia jo vuosia.

 

Läpi teoksen kulkee rohkeuden teema, jota koetellaan hyvin konkreettisesti varsin akrobaattisella liikemateriaalilla, mutta lähestytään myös sosiaalisten haasteiden, läheisyyden, jännityksen ja esiintymisen näkökulmasta.

 

Tanssi: Anni Koskinen, Iiro Näkki, Oiva, Urho ja Jarkko Mandelin

Koreografia: Jarkko Mandelin ja työryhmä

Musiikit: Ger van Dijk, Janne Hast, Alvaro & Mercer feat. Lil Jon, musiikissa lainoja Muddy Waters ja Irina Björklund

Valot: Juuso Joutsio, Jarkko Mandelin

Tuotanto: Kinetic Orchestra, Taideosuuskunta Apinatarha, Mikko Heino

 

Kesto: 45min

 

Kysy ryhmälipuista: info@apinatarha.fi

 

klo19.00 (Liput 20€/10€), Musiikkisali

Panu Varstala: Taideakatemia

 

Taideakatemia on Anna Cadian toimittama ohjelma. Se oli myös Teatteri Jurkan historiassa ensimmäinen nykytanssin kantaesitys, jossa Janne Marja-aho ja Panu Varstala esittivät koreografiansa.

 

Miten näyttämöteos voi olla radiossa? Voidaanko tanssia esittää kuunnelmana? Kuinka tehdä radio-ohjelma, joka on samanaikaisesti suorana radioaalloilla sekä Stoan näyttämöllä?

 

Huhtikuussa teos tapahtuu galleriaversiona Stoan Musiikkisalissa. Samaan aikaan esitys on seurattavissa radiossa. Jokainen esitys on ensi-ilta.

 

Kesto: 60min

Ikäsuositus: + 7v.

 

  

PERJANTAI 6.4.2018

 

klo 10.00 (Liput 10€/5€), Musiikkisali

Laila Luukkonen ja Sonja Tamminen: Härpäkemysteerio

 

Lapsille ja lapsenmielisille suunnattu tanssiteatteriesitys, jossa kaverukset Himanen ja Piepo löytävät kummallisen esineen majansa läheltä.

 

Esine huutaa seikkailua. Liikkeen ja puheen keinoin ystävykset päättävät lähteä matkalle selvittääkseen, mistä tämä jännittävä ja ihmeellinen härpäke on peräisin. Matkan varrella Himanen ja Piepo löytävät itsensä pohtimasta, tuoko uusi tavara onnen ja onko se lupaus paremmasta? Miltä tuntuu, kun on koti johon palata?

 

Yleisö on vuorovaikutuksessa esiintyjien kanssa ja auttavat kaveruksia kiperissä pulmissa, joita seikkailussa tulee vastaan. Teoksen innoittajana on ollut Janoschin lastenkirja "Oi ihana Panama".

 

Koreografia ja tanssi: Laila Luukkonen ja Sonja Tamminen

 

Kesto n.30 min

Ikäsuositus +3v.

Kysy ryhmälipuista: info@apinatarha.fi

 

klo 19.00 (Liput 20€/10€), Teatterisali

Kinetic Orchestra: All Male Panel

 

Satiirinen tanssiteatteriesitys kokouksesta, jonka osallistujat ovat karikatyyrejä tämän päivän valtionpäämiehistä. Kokouksen tarkoitus on käsitellä ilmastonmuutosta, mutta tosiasiassa paneeli käsittelee itseään – esitys on pilapiirros poliittisesta teatterista vuonna 2017.

 

All Male Panel -esityksen aluksi katsojat saavat tarkasteltavakseen käsiohjelman, jossa on hyvin kattavasti tietoa ja helppoja ideoita niin kaukaa kuin läheltäkin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

 

Esitys muodostaa ilmastonmuutosteeman ympärille narratiivisen kokonaisuuden, jonka aikana yritetään synnyttää demokratiaa, osallistetaan katsojia äänestyksin ja nauretaan sille mille kuuluu nauraa.

 

Koreografia: Jarkko Mandelin ja työryhmä

Tanssi: Mia Jaatinen, Mikko Makkonen, Jarkko Mandelin, Iiro Näkki ja Oskari Turpeinen

Valosuunnittelu ja lavastus: Jukka Huitila

Äänisuunnittelu: Janne Hast

Pukusuunnittelu ja tarpeisto: Kirsi Gum

Taustatyö ja käsiohjelma: Joonas Merikanto

Tuotanto: Taideosuuskunta Apinatarha, Kinetic Orchestra, RRR Hämeenlinna, Jarkko Mandelin

 

Kesto 60min

Ikäsuositus +10v.

 

LAUANTAI 7.4.2018

 

klo 11.00 (Liput 10€/5€), Musiikkisali

Laila Luukkonen ja Sonja Tamminen: Härpäkemysteerio

 

klo 15.00 (Liput 15€), Musiikkisali

Tsutsunen&Varstala&Rossi: Syö, tanssi, piirrä!

 

Syö, tanssi, piirrä! on kolmen eri alan taiteilijan poikkitaiteellinen ensi-iltapäivälounas tanssin, kuvataiteen ja ruuan parissa.

 

Hukkatilasta tunnettu keittiömestari Jyrki Tsutsunen hämmentää kaikkein mieluiten tilaisuuksissa, joissa yleisön aistit ravitaan monipuolisesti. Ruoka yksinkertaisesti maistuu paremmalta kun siihen yhdistetään muutakin, Tsutsunen sanoo.

 

Tällä kertaa Vappu Rossi piirtää ja neuvoo yleisöä kuinka piirretään liikkuva ihminen. Panu Varstala tanssii ja musisoi. Samalla Tsutsunen loihtii tilaisuuteen sesongin antimista sellaisen ruuan, jota todennäköisesti kukaan ei aiemmin ole maistanut!

 

Kesto n. 60min (esitys ja lounas)

Ikäsuositus +7v.

 

klo 18.00 (Liput 20€/10€), Teatterisali

Kinetic Orchestra: All Male Panel

  

 

SUNNUNTAI 8.4.2018

 

 

Klo 17.00 (Liput 20€/10€), Teatterisali

Kahden tanssiteoksen yhteisnäytös: Ketjureaktio & Who We Are?

 

Ketjureaktio

Ketjureaktio tuo Teatterisalin lavalle joukon Vapaan Tanssikoulun oppilaita. Esityksen lähtökohtana on ollut tutkia yhdessä liikkeen jatkuvuutta ja ketjuuntumista – ketjureaktiota. Esiintyjät on kerätty kasaan teosta varten ja tämä on heidän ensiesiintymisensä ryhmänä.

 

Esiintyjät: Vapaan Tanssikoulun oppilaita

Koreografia: Työryhmä, Maria "Mimmu" Autio ja Laila Luukkonen

Ohjaus: Maria "Mimmu" Autio ja Laila Luukkonen

 

Yhteiskesto 75 min, sisältäen väliajan

Ikäsuositus: +7v.

 

 

Who We Are?

Kaikki samanlaisia, mutta erilaisia. Keitä me oikeasti olemme? Kuka määrittelee paikkamme ja mitä kytee pinnan alla? Teos nuoruudesta, rohkeudesta ja halusta olla oma itsensä. Koreografia on koottu ryhmätyönä oppilaiden omista näkemyksistä ja ideoista. Teos yhdistää liikettä, tekstiä ja videokuvaa. Lavalle nousee 8 eri-ikäistä poikaa kahdesta eri tanssikoulusta. Nurmijärven tanssiopisto ja Vapaa tanssikoulu aloittivat yhteistyön vuonna 2016 ja nyt yhteistyö jatkuu tämän projektin myötä. Lisäksi esitys on ohjaajan, Suvi Kajauksen opinnäytetyö tanssinopettajan maisteriopinnoissa Teatterikorkeakoulussa.

 

Esiintyjät: Jaakko Fagerberg, Miro Sorvari, Noel Uusitalo, Arvi Nykopp, Rasmus Virtanen (Nurmijärven Tanssiopisto), Eero Maijala, Anders Rahijärvi, Elias Sirén (Vapaa Tanssikoulu)

Koreografia: Työryhmä ja Suvi Kajaus

Ohjaus: Suvi Kajaus

 

 

Lipun ostaminen

Lippuja voi ostaa lippu.fi-palvelusta (    www.lippu.fi), Lippupisteen-myyntipisteistä ja Stoan lipunmyynnistä, joka on avoinna pe klo 13–18 ja esityspäivinä 2h ennen esitystä. 

 

Tapahtuman järjestäjä pidättää oikeuden kaikkiin muutoksiin.

 
 
© 2013, Taideosuuskunta Apinatarha   \   sivuin taitto: zacu </>   \   sisällön hallinta: WebsiteBaker